Feiten en fabels over autorijden

Er wordt ontzettend veel gesproken en geschreven over autorijden, hiervoor zijn er veel verschillende mensen elk met eigen kennis die verschillende dingen zeggen en verschillende meningen hebben over bepaalde onderwerpen. Door dit overvolle vakgebied is het voor u als consument soms lastig om voor uzelf vast te stellen wat wel of niet waar is. Om het wat eenvoudiger te maken helpen wij u graag een stapje op weg met een aantal feiten en fabels.

Laat uw motor stationair warmdraaien in plaats van direct wegrijden

Om maar gelijk te beginnen met een klassieke fabel. Toch wordt dit veel gedaan, zeker in de winter. Mensen starten hun auto en gaan vervolgens ontbijten of de ramen krabben met de gedachte dat het beter is voor de motor. Toch is het tegendeel waar, het is niet alleen slecht voor de motor maar u verbruikt uiteindelijk ook meer brandstof met het stationair warmdraaien. 

Een zwarte auto is warmer

Wellicht een gekke uitspraak maar ook weer een interessant feitje, een zwarte auto is warmer dan bijvoorbeeld een witte auto. Normaal gesproken worden bijna alle golflengtes geabsorbeerd en nauwelijks weerkaatst bij een zwart voorwerp. Voor de auto is hier ook onderzoek naar gedaan en daaruit is gebleken dat het in een zwarte auto inderdaad iets warmer wordt dan in een witte auto. Op een zonnige dag waarbij het buiten 25 graden was werd het in de witte auto 29 graden en in de zwarte auto 31 graden. 

Als u langzamer rijdt bespaart u brandstof

Ondanks dat vele mensen denken dat dit waar is, is het toch echt een fabel. Met langzamer rijden bespaart u geen brandstof. U kunt veel beter bewuster rijden en goed anticiperen op het overige verkeer, dit betekend soms dus gewoon goed het gaspedaal intrappen. Uiteindelijk bent u dan zuiniger dan door langzamer te rijden. 

Een automaat is minder zuinig dan een schakelauto

In de aanschaf is een automaat een stuk duurder dan een schakelauto, daar bovenop komt de gedachte dat een schakelauto qua rijden voordeliger zou zijn dan een automaat. Toch kan in de huidige tijd dit aangezien worden als fabel. Dankzij de huidige technieken liggen de verbruikscijfers steeds dichterbij elkaar, enkel in de bergen is het zuiniger om met een schakel auto te rijden. 

De apparatuur in uw auto zorgt voor het grootste brandstofverbruik

Helaas is dit een feit, in de zomer zijn we al snel geneigd om de airco flink aan te zetten om het lekker aangenaam te maken. Toch neemt uw brandstofverbruik dan gemiddeld toe met 10%. U kunt dan denken, dan ga ik de ramen open zetten voor verkoeling maar helaas helpt dit ook niet. Open ramen verstoren namelijk de stroomlijn van uw auto wat leidt tot gemiddeld 7,5% extra verbruik. Toch zit er wel een handige functie in uw auto, namelijk de cruise control. Voor langere afstanden is dit hulpmiddel erg zuinig.