Tips voor de aanschaf van een occasion

Bij de zoektocht naar een auto komen er vele verschillende factoren kijken, een auto is namelijk een erg complex product waardoor er vele aandachtspunten zijn. Zeker bij een occasion kan dit het geval zijn, toch is het belangrijk om goed te kijken of de gebruikerssporen in verhouding staan tot de kilometerstand en de leeftijd. 

Ook als u nauwelijks verstand hebt van auto’s en u weinig technische onderlegging heeft kunt u zelf een aantal belangrijke zaken controleren bij de aanschaf van een occasion. In deze blog helpen wij u daar graag een handje mee. 

De buitenzijde van de auto

Loop eens op uw gemak een rondje om de auto heen, punten waarop u moet letten zijn de schoonheid van de auto en of er geen grote beschadigingen aanwezig zijn. Kijk tegelijkertijd ook goed of er roest aanwezig is op de auto, vaak is dit te vinden bij de wielkasten, bumpers, dorpels en bij de achterklep.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of er voldoende profiel op de band zit, vaak zitten er slijtage-indicatoren in het profiel. Wanneer deze indicatoren op dezelfde hoogte zijn als het profiel is de band versleten en toe aan vervanging. 

Ook nog een belangrijk onderdeel om te controleren is de motorkap, kijk hier of alle vloeistoffen netjes op peil zijn en of er een sticker zit waarop staat of en wanneer de distributieriem is vervangen. Wanneer deze sticker niet aanwezig is kunt u dit navragen, vraag dan wanneer deze vervangen moet worden of dat de auto wellicht een distributieketting heeft. Een distributieketting hoeft normaal gesproken niet vervangen te worden. 

De binnenzijde van de auto

Ga eens goed in de auto zitten en controleer dan of alle knopjes naar behoren werken. Ook belangrijk is het controleren van de airco, voel goed of deze ook echt goed koud wordt.

In de binnenkant van de auto liggen ook vaak de boekjes van de auto, vraag dus of deze aanwezig zijn. Daarnaast kunt u ook vragen naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto, in het ideale geval is ook dit netjes bijgehouden in een boekje. 

Niet te vergeten is het ook goed om te vragen naar de historie van een auto, de verkopende partij kan hier vaak een duidelijk antwoord op geven. Een importauto hoeft namelijk absoluut geen probleem te zijn mits u de historie van de auto maar kent.